Titus Tüneli / Seleucia Pierria
En ideal ay
Ekim
🏊 Bölge denize çok yakın, denize!
İdeal ziyaret süresi
3 gün
🚳 bisiklet kullanımına elverişli değil
🚶♀️yürüyüşe elverişli
🚳 bisiklet kullanımına elverişli değil
🚶♀️yürüyüşe elverişli
🧜♀️ Antik Dönemin Mühendislik Harikası
Roma imparatoru Vespasian dağdan gelerek şehri ve limanı tehdit eden selden korunmak için bu tüneli inşa ettirmiştir. İhtişamı ile görenleri büyüleyen tünel dönemin mimarisinin ne kadar ileri düzeyde geliştiğini gösterir. Kriz anını pratik çözümlerle ele alıp keskin mühendislik zekası ile harekete geçerek günümüzdeki bu eşsiz yapıyı insanlara kavuşturmuştur.
Titus Tüneli tümüyle dağ içine oyulmuş olup 1380 metre uzunluğunda, 7 metre yüksekliğinde ve 6 metre genişliğindedir. Tünelin inşasında lejyonlar ve köleler çalışmıştır. Roma su mühendisliğinin önemli eserlerinden biri olan tünelin denize bakan kısmında kaya mezarları da bulunmaktadır. 2014 yılında UNESCO'nun Dünya Mirası Gecici Listesi'ne eklenmiştir. Seleucia Pieria antik kentinin bir parçası olan Nikator antik kentinin üst bölümlerinde tapınak kalıntıları da bulunmuştur. Bölge kayalık olmasından dolayı etrafında çok sayıda mağara bulunur.
🪂 Titus Tüneline Yolculuk
Hatay'ın Samandağ ilçesine 5 km uzaklıkta bulunan Titus Tüneli Roma İmparatoru Vespasian tarafından yaşamı tehdit eden sel ve taşkınlardan korunmak amacıyla yaptırılmıştır. MS 69 yılında yapımına başlanan Titus Tüneli İS 81 yılında Roma İmparatoru Vespasian’ın oğlu Titus tarafından bitirilmiştir. Tamamen dağ içine oyulan tünelin inşasında lejyonlar ve köleler çalışmıştır. Titus Tüneli, o döneme ait kalıntılarla donatılmıştır. Roma su mühendisliğinin önemli eserlerinden biri olan tünelin denize bakan kısmında kaya mezarları da bulunmaktadır. Şehri sel baskınlardan korumak için yapılan Titus Tüneli 1.380 metre uzunluğunda, 6 metre genişliğinde ve 7 metre yüksekliğindedir. Hatay’da gezilecek yerlerin başında yer alan Titus Tüneli yerli yabancı turistlerin sıklıkla ziyaret ettiği yerlerden biridir. Titus Tüneli’nin yakınlarında Seleukeia adında antik bir kent bulunmaktadır.
🌊 Vespasian'ın Çözümü
Titus Tüneli yapım emrinin Vespasian tarafından verildiğini ve Titus döneminde ise tamamlanmıştır. Her köşesi tarih ve sanat kokan Hatay’daki Titus Tüneli’nin çevresi de tarihî eser açısından oldukça zengindir. Antik mühendisliğin anıtsal bir örneği olarak nitelendirebileceğimiz bu tünel akıllara durgunluk veren çılgın bir proje olarak ziyaretçilerin karşısına çıkar.
Musa Dağı’ndan inen dere, özellikle sel sularıyla gelen alüvyonlarla dolduğu için liman sel tehlikesi altına girer. Sel sularının yönünü değiştirmek için ise bu proje tasarlanır. Roma imparatoru olan Vespasian bu akıntıyı 90 derece değiştirerek suları farklı bir noktaya yönlendirmeyi amaçlar. Ancak en büyük engel ise Musa Dağı olarak karşılarına çıkar. Dağları delen Ferhat efsanesinin gerçek hali olarak karşımıza çıkan bu ağır işçilik eseri, sayıları 1.000 civarında olan kölelerin ellerine çekiç ve murç almasıyla şekillenmeye başlar. Proje yapılırken İmparator Vespasian vefat eder. Yerine ise oğlu Titus geçer. Toplamda 10 yıl kadar zaman alan bu tünel 1.380 metrelik bir kanal halini alır. Yapı ayrıca 7 metre yüksekliğe ve 6 metre genişliğe sahip kapalı bir tünel olur. Kanalın üzerinde ayrıca yine Roma döneminde yapılmış olan ve karşıdan karşıya geçişi sağlayan bir köprü de yer alır.
⛵ Deniz, Kum ve Güneş
Titus Tüneli denize yakın olması sebebiyle sonsuz maviliğin güzelliği ve doğanın eşsiz güzellikteki yeşilliğin birleşimi ile ortaya büyüleyici bir tablo çıkar. Ziyaretçiler bu manzaranın tadını uzun uzun çıkarmak isterler. Burada piknik ve kamp yapma fırsatı yakalarlar. Bisikletseverler, bisiklet rotası üzerinden manzaraya karşı pedal çevirerek kuş gibi özgür ve huzurlu hissederler. Ziyaretçiler tarihi yapıların geçmişi hakkında fikir sahibi olup bu yapıların rivayetlerini halktan dinleyerek bölgeyi daha iyi tanırlar.
Gidince görülmeli
Beşikli Mağara ve Kaya Mezarları
Çevlik Sahili
Aşuk Maşuk
Şahlan Kaya
Dor Mabedi
Çevlik Limanı
Yakın gezi rotaları
Hz.Hızır Makamı
Samandağ Plajı
Kayra Deresi
Hıdırbey Musa Ağacı
Batıayaz Köprüsü
🌿Habitatın Bileşenleri
Doğal yeşilliğinde ziyaretçilerin en çok rastayacağı hayvan kamplumbağadır. Gerek beslenme alanı gerekse coğrafi özellikleri sebebi ile burada yaşam gösterirler. Titus Tüneli'ne varmadan önce çevrede pek çok ağaç ve bitki görmek mümkün. Zeytin ağaçları, yerde yetişen otlar, Defne ağacı, çiçekler bunlardan bazılarıdır.
🔗Bu bölge hakkında daha derin bilgi için aşağıdaki sitelere göz atabilirsin
Titus Tüneli↗
Günümüzde tünelin üzerinde blok taşlardan yapılmış, bugün de kullanılabilir durumda olan tek kemerli bir Roma köprüsü bulunmaktadır.
Vespasianus ve Titus Tüneli - Hatay Samandağ↗
Hatay'ın Samandağ ilçesine 5 km mesafede yer alan Vespasianus ve Titus Tüneli, akıllara durgunluk veren bir tarihi eser. Bu eşsiz yapının en önemli özelliği ...
TİTUS TÜNELİ - T.C. Samandağ Belediye Başkanlığı↗
Genel olarak açık ve kapalı alanlarda tünelin yüksekliği 7 metre ve genişliği ise 6 metredir. Tünel Vespasian,Titus ve Antoninus Pius zamanlarında yapılmıştır.
Vespasianus - Titus Tüneli↗
Tünel, dağdan gelen suları yönlendirerek, limanın sel baskınlarından korunmasını sağlamıştır. Tünelin giriş kısmında bulunan ve suyun çıkışını ...
Seleucus'tan bugüne değişmeyen uygarlık; TİTUS↗
Titus Tüneli tarihi kayıtlarda “Dünyanın ilk tüneli” olarak geçmektedir. Tarihi kayıtlara göre, “dünyanın ilk tüneli” olarak tanımlanan Titus ...